CV

0-10

Marianne Schram, 6 april 1957 geboren en opgegroeid in Den Haag, lagere school Leonard Roggeveenschool, vakanties in Drenthe, zwemfanaat, liever lezen dan buitenspelen.

10-20

VWO op de Simon Stevin Scholengemeenschap, softbal, baantjes op zaterdag bij C&A en de allereerste Macdonalds in Nederland, in Voorburg. Na school eerst secretaresseopleiding, daarna Slavische Taal & Letterkunde (Russisch) aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tussendoor naar de kibboets Palmach Tsuba. In de vakanties goed bijverdienen via uitzendbureaus met dat handige secretaressediploma.

20-30

Studie afgemaakt, met de bijvakken Frans en Bestuurskunde. De laatste drie jaar er partime (50%) bij werken bij 008 (telefonische informatie). Verhuizen naar Bergen op Zoom, trouwen. Skiën. En werken: weer via uitzendbureaus, een zomer als reisleidster (met Amerikanen, 1-week-Europe) en als office-manager bij Dyna Dental. Ik krijg alle ruimte om te doen waar ik goed in ben: structureren en organiseren. Verhuizing naar Zwolle voor 1,5 jaar. Nima-A gehaald.

30-40

2 prachtige dochters, verhuizing naar Almere, parttime banen bij een marketingbureau, tekstschrijversburean, als trouwambtenaar, vrijwilligerswerk bij Almere TV (van nieuws naar talkshow naar voorzitter), tennis. Uiteindelijk een fulltime baan bij Zorggroep Almere bij verschillende afdelingen: HR, Finance en de operationele en administratieve opstart van het Cursusbureau. Zeilboot.

40-50

Aan de slag bij Interom Operationeel Management als project- en procesconsultant. Ik begrijp dat organiseren en structureren een naam heeft: procesmanagement. Opdrachtgevers zijn o.a. gemeenten, verzekeraars, politie, rijkswaterstaat, defensie. Te gekke vakanties op theatercamping Charme. Kinderen groeien en gaan studeren. Zelf ook blijven ontwikkelen: INK, riskmanagement, procesmanagement, BPM. We laten met 4 andere gezinnen een oranje huis bouwen.

50-60

De overstap van werken als zzp-er: MASconsultancy. Waarom? Vrijheid, eigenwijsheid, andere ideeën over uitvoering van projecten, vertrouwen in eigen kunnen… Opdrachtgevers: Holland Casino, pensioenfondsen, VeiligheidNL, zelfstandigenloket Flevoland, Zorggroep Almere. Roeien, sabbatical – zeilen naar de Stockholm. Masterclass Procesmanagement (Alec Sharp), leanmanagement, creatief denken (De Bono) maar vooral getriggerd door de Theory of Constraints van Eliyahy Goldratt. Start met COOL-ORANGE, samen met echtgenoot Koos Sweringa,  – workshops voor efficiënter werken. En mede-auteur van de boeken De Dienstenfabriek en De Projectenfabriek. Secretaris en Penningmeester roeivereniging.
TOC projecten met netwerkpartners

60-

Zeilboot ingeruild voor een camper: reizen in Europa. Ontwikkeling E-learning TOC met TOC-netwerkpartners. Steeds meer verdieping in TOC. Samenwerken met BRG (Better Results Group), die zich o.a. richt op IT. Kersverse oma , een beetje pre-pensioen. Maar als iets op het pad komt – nog altijd enthousiast om aan de slag te gaan.